Cheesecake med Boxholms Carolineost och morotsmarmelad

Det här är en mycket god cheesecake med hårdost, som en ostbricka allt i ett. En botten av kex täcks med en len ostkräm. På toppen ligger en syrlig och fräsch gelé med morotsmarmelad. Kakan passar lika bra till kaffet som till dessert.

Kock: Emma Erlandsson

Ingredienser

10 portioner
Fyllning
4 st gelatinblad
250 g kesella kvarg
2 dl crème fraiche
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4 dl finriven Boxholms Carolineost (cirka 160 g)
2 äggvitor + ½ dl socker (till vispning)

Gelé
2 gelatinblad
½ dl Bleckenstad morotsmarmelad
1 dl vatten

Botten
15 digestivekex (cirka 220 g)
50 g smör

Gör så här

Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och mixa det med kexen. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant cirka 24 cm i diameter. Ställ den i kylskåp. Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 min. Rör samman kesella, crème fraiche, socker, vaniljsocker och äggulor.
Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Ta undan cirka av äggsmeten och värm den försiktigt i en kastrull utan att temperaturen överstiger 82°C. Rör ner gelatinet i kastrullen med äggsmeten. Vänd ner det i resten av smeten tillsammans med Boxholms Carolineost.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Rör ner även det i ostblandningen. Häll fyllningen i formen och täck över den med aluminiumfolie. Låt den stelna i kylskåp över natten. Lägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter. Värm marmelad och vatten i en kastrul. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet. Ta av kastrullen från värmen och låt gelatinbladen smälta i vätskan. Låt gelén svalna och skeda den sedan över kakan. Låt den stelna cirka 1 timme i kylskåp.