Lammisterband med oststuvad potatis och blomkålI den här rätten har jag använt flera produkter från östgötska tillverkare. Några av dem är dessutom ekologiska. Syran i isterbanden och de mjölksyrade grönsakerna vägs upp bra av oststuvningen. Kock: Emma Erlandsson |
![]() |
Gör så härSätt ugnen på 150°C. Skär blomkålen i mindre buketter. Skala potatisen och skär den i grova tärningar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, tillsätt blomkålen mot slutet av kokningen. Häll av vattnet och ånga av. Skär flera snitt tvärsöver isterbanden och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt in dem mitt i ugnen i 20 minuter. Smält smöret, rör i mjölet och vispa det slätt. Späd med mjölken under vispning och låt stuvningen småkoka i fem minuter (den blir ganska lös men tjocknar när man tillsätter potatis och ost). Smaka av med persilja, senap, salt och peppar. Rör försiktigt ner potatis och blomkål och låt det bli varmt. Ta kastrullen från plattan, rör ner osten och låt den smälta. Servera oststuvningen med isterbanden och borsjtj. |
Ingredienser4 portioner4 st lammisterband (Smultronboda lammprodukter eller Eklunds chark) Oststuvning 400 g färsk blomkål 400 g fast potatis 2 msk smör 2 msk mjöl 4 dl mjölk 4 msk hackad persilja 1 msk stark senap (Kindasenap) 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 2 dl riven Boxholms Ekologiska (cirka 80 g) Till servering 1½ dl borsjtj (Tistelvind) |